10 2005 WYSTWA NA SŁODKO,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Uczniowie
PAŹDZIERNIK
Nieprzerwanie od 1998 roku w Rybniku w okolicach świąt Bożego Narodzenia odbywa się piekarsko-
-cukiernicza fiesta. Dzięki współpracy Cechu Rzemiosł w Rybniku oraz szkół zawodowych i techników
kształcących młodych adeptów rzemiosła organizowana jest „Wystawa na słodko”.
na słodko
Wystawa
Szymon Konkol
Na sali zbornej siedziby Cechu organizowana
jest wystawa prac uczniów cukierników i piekarzy
ze współpracujących ze sobą szkół z Rybnika, Żor,
Rydułtów, Jastrzębia i Wodzisławia. Podczas pre-
zabiegają prezentujący swe prace uczniowie. A jest
się o co zmagać – od kilku lat głównymi nagroda-
mi są zagraniczne warsztaty technologiczne. Dzięki
staraniom organizatorów młodzież miała już okazję
odwiedzić Hiszpanię, Francję, Włochy i Chorwację.
Tam mogła poznać techniki produkcji tradycyjnych
wyrobów tych krajów.
Wśród prezen-
towanych prac
znajdują się praw-
dziwe arcydzieła,
których nie po-
wstydziliby się na-
wet doświadcze-
ni mistrzowie. Na
szczególne uzna-
nie jurorów zasłużyły prace wykonane
z karmelu i czekolady, pałace i zamki
z piernika, pieczywo o finezyjnych kształ-
tach oraz prace o oryginalnej, zaskaku-
jącej formie, np. tort w kształcie wanny
lub samochodu.
Uczestnicy wystawy w cukierni
w Nicei (Francja)
zentacji swoich dzieł
młodzież ma możliwość
pierwszego kontaktu
z przyszłymi klienta-
mi. Jest to również do-
skonała forma promocji
młodych pracowników,
mistrzów i środowiska rzemieślniczego oraz szkół.
Wystawa przyciąga do Rybnika rzesze zwiedza-
jących ciekawych technologicznych nowinek lub
chcących być jurorami – wszyscy mają możliwość
indywidualnej oceny prac przy użyciu kart do głoso-
wania. Rozwiązanie takie jest świetnym sondażem
rynku i gustów potencjalnych klientów.
Prezentacja prac młodych piekarzy
Wszystkie prezentowane wyroby cu-
kiernicze i piekarskie przekazywane
są do ośrodków pomocy społecznej, świetlic środo-
wiskowych i domów dziecka. W ten sposób szkolna
młodzież wspomaga zorganizowanie najuboższym
słodkiego Mikołaja. Działania takie pomagają w wy-
chowaniu i uwrażliwieniu często trudnej wychowaw-
czo młodzieży.
„Wystawa na słodko” ma charakter konkursu,
którego wysoki poziom gwarantuje stawka, o jaką
Słodkiej wystawie od kilku lat towarzyszy roz-
strzygany w tym samym czasie Międzyszkolny
Konkurs Piekarsko-Ciastkarski Szkół Subregio-
60
www.elamed.com.pl/cukiernictwo
Nagrodzona praca V edycji
„Wystawy na słodko”
NR 10/05
Uczniowie
nu Rybnickiego. Jest on podzielony na dwie części:
teoretyczną, podczas której uczniowie muszą wy-
kazać się wiedzą wyniesioną ze szkoły, oraz prak-
tyczną, polegającą na wykonaniu określonych dzieł
pod okiem mistrzów – instruktorów praktycznej
nauki zawodu. Tradycyjnie odbywa się ona w do-
brze wyposażonym zakładzie produkcyjnym, nale-
żącym do gościnnego rybnickiego piekarza Piotra
Niewelta.
Współpraca pomiędzy Cechem i szkołami zaowo-
cowała już niejednokrotnie wspólnym organizowa-
niem warsztatów technologicznych i konferencji,
których odbiorcami są nauczyciele-technolodzy.
Dzięki spotkaniom i dyskusjom możliwe jest dzie-
lenie się własnym doświadczeniem oraz dopa-
sowanie programów praktycznej nauki zawodu
i programów nauczania teorii zawodu do zmienia-
jących się realiów nowoczesnej produkcji piekar-
sko-ciastkarskiej.
Dzięki ofiarności rybnickich rzemieślników i fun-
datorów wszyscy uczestnicy konkursu otrzymują
pamiątkowe nagrody, a zwycięzcy mają możliwość
odbycia nieodpłatnego szkolenia organizowanego
w ośrodku badawczym firmy „Credin” w Sobótce
koło Wrocławia. Ponadto jako szczególne wyróżnie-
nie przyznaje się indeksy technikum w Rybniku
lub Żorach bez konieczności zdawania egzaminów
wstępnych.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że zarówno „Wy-
stawa na słodko”, jak i Międzyszkolny Konkurs Pie-
karsko-Ciastkarski są przedsięwzięciami, w których
mogą uczestniczyć niezamożni uczniowie oraz szko-
ły o niskim budżecie. Wszystko dlatego, że konkursy
realizowane są ze środków własnych rzemieślników
i w przeciwieństwie do podobnych imprez organizo-
wanych przez Kuratorium Oświaty nie wymagają od
uczestników ponoszenia żadnych kosztów własnych.
W konkursie biorą udział uczniowie szkół zawo-
dowych oraz szkół zawodowych specjalnych realizu-
jących wspólnie Program Szkół Współpracujących,
będący oddolną inicjatywą nauczycieli tych szkół
i pozwalający na wspólne realizowanie zadań dy-
daktycznych oraz wychowawczych.
Organizatorzy konkursu pragną serdecznie po-
dziękować przyjaciołom nauczycielom, dyrekcjom
szkół, rzemieślnikom i fundatorom za wsparcie oka-
zane podczas realizacji tych i wielu innych przed-
sięwzięć.
www.elamed.com.pl/cukiernictwo
61
  [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • marucha.opx.pl