10 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, Kurs dietetyczny, KURS DIETETYCZNY, ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
Dieta ograniceniem łatwo prywajalnych wglowodanów jet toowana prede wytkim pre
chorych cierpiących na
cukryc.
Jej najważniejym adaniem, obok dotarcania odpowiednich
iloci energii i kładników odżywcych niebdnych do prawidłowego unkcjonowania organimu, jet
preciwdiałanie powtawaniu powikłao cukrycy. Dieta ta powinna byd możliwie jak najbardiej
zbliżona do poobu żywienia cłowieka drowego i niekoniecnie mui byd odcuwana pre chorego
jako cególnie uciążliwa.
Modyikacja polega na nacnym ograniceniu pożycia cukrów protych i dwucukrów, a wic
wyeliminowaniu lub wyranym ograniceniu łodycy i pretworów awierających nacny dodatek
cukru (dżemy, miód, ciatka, itp.). W diecie tej ogranica i także do niebdnego minimum
awartod tłucu (ok. 25% energii), w tym cególnie tłucu pochodenia wiercego. Jet to
cególnie itotne e wgldu na proilaktyk chorób układu krążenia ora nadwagi i otyłoci.
Wikod bowiem oób chorych na cukryc, cególnie cukryc inulinonieależną, cierpi
jednocenie na otyłod ora wykauje aburenia ercowo-nacyniowe. Itotne jet wic wrócenie
uwagi na akt, że redukcja may ciała do wartoci bliżonych do may należnej może powodowad
utąpienie cukrycy lub łagodenie jej objawów. Z tego wgldu dieta ograniceniem łatwo
prywajalnych wglowodanów powinna byd w wielu wypadkach jednocenie dietą
nikoenergetycną.
Be wgldu jednak na alecaną wartod energetycną diety, jej podtawą powinny byd, tak jak ma to
miejce w żywieniu oób drowych, produkty bdące ródłem wglowodanów łożonych, a wiec
pretwory bożowe, iemniaki, ryż, kae itp. Zwikeniu powinien także ulec wycajowy udiał
wglowodanów nie ulegających trawieniu, cyli błonnika pokarmowego. Dlatego aleca i
pożywanie nacących iloci waryw, bdących jego głównym nonikiem ora w nieco mniejym
topniu owoców, gdyż te otatnie ą jednocenie ródłem cukrów protych.
Błonnik pokarmowy odgrywa itotną rol w obniżaniu poiomu glukoy we krwi, w wyniku
wikonego jej wydalania, ora pryja obniżaniu poiomu choleterolu we krwi, a także reguluje
prac jelita grubego. Na uwag aługuje również akt, iż produkty obitujące w błonnik ą najcciej
produktami nikoenergetycnymi, co ma duże nacenie dla oób wymagających redukcji may ciała.
Ze wgldu na wytpowanie u chorych dużych różnic w dolnoci metaboliowania wglowodanów,
jak również różnicowanego apotrebowania pocególnych chorych na energi i kładniki
odżywce, dieta powinna byd utalana indywidualnie dla każdego pacjenta.
W żywieniu chorych na cukryc bardo ważna jet kontrola iloci i jakoci pożywanych poiłków lub
potraw (cególnie tych, które ą ródłem wglowodanów) ora ich właciwe, równomierne
rołożenie w caie w ciągu całego dnia. Licba poiłków, jak również godiny ich pożywania
powinny byd awe jednakowe. Scególną rol w żywieniu powinny odgrywad upy jarynowe.
Chory na cukryc nie mogą jednoraowo pożywad byt obitych poiłków, ani też byt długo
prebywad na cco. Każdego dnia pożycie powinno byd wyrównane i odpowiednio bilanowane. Z
tych wgldów diabetycy muą wracad cególną uwag na poób żywienia i toowad i do
aleceo lekara i dietetyka.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]