10 E Środowisko Chowu Świń, Studia Zootechnika, Hodowla Trzody Chlewnej
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Wybrane aspekty
rodowikachowuwio
CeławKlocek
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Środowisko pomieszczeń inwentarskich:
•
Czynniki technologiczne
(poób utrymania,
kojce, poadki, poób adawania pay)
•
Czynniki mikroklimatu
(temperatura, wilgotnod,
ochładanie, aniecycenie powietra)
•
Środowiko ocjalne
(interakcje pomidy
pocególnymi wiertami ora ludmi
i wiertami)
Jakodmikroklimatupomieceo
•
uależniona
od pomieceo (poobu
utrymania, technologii chowu, żywienia,
adawania pay, wentylacji, obady wierąt,
jakoci budynku)
•
wpływa
na warunki chowu, na samopoczucie,
drowotnod i oiąganą produkcyjnod
wierąt)
PAREMETRY MIKROKLIMATU
•
WARUNKI TERMICZNE (
temperaturaochładanie
wilgotnodruchpowietra)
•
owietlenie
•
domiekigaówkodliwych(wymianapowietra
wentylacja)
•
zapylenie
•
hała
•
cynnikitreotwórce
Warunki termiczne
12 - 33
o
C – (min. 8
o
C)
wilgotnodwgldna- 60 – 80 %
ochładanie8- 20 mW/cm
2
ruch powietrza 0,1 - 0,4 m/s (maks. 0,5 m/s)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]