10. Fe i Mn, Inżynieria Środowiska, mgr 2 semestr, Chemia środowiska

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->10. Żelazo I mangan w wodachŻelazoFe(OH)2+2CO2=Fe(HCO3)2FeCO3+CO2+H2O=Fe(HCO3)2rozpuszczanie minerałów w wodach podziemnychFeS+2CO2+2H2O=Fe(HCO3)2+H2SPochodzenie żelaza w wodzie naturalnej jest także związane z procesem wietrzeniazasadowych skał magmowych jak i z procesem utleniania pirytuFeS2+3,5O2+H20=FeSO4+H2SO4H2SO4+Ca(HCO3)2=CaSO4+2H20+2CO2FeS2+3,5O2+Ca(HCO3)2=FeSO4+CaSO4+2CO2+H2O2Fe+3+FeS2=3Fe+2+2S2S+3O2+2H2O=4H++2SO42-2Fe+3+FeS2+3O2+2H2O=3Fe+2+2H2SO4Źródłem związków żelaza w wodach naturalnych są ścieki i odpady przemysłowe orazkorozja rurociągów, zbiorników, urządzeń i konstrukcji żelaznych. Znaczna ilość żelazawystępuje w wodach z kopalni i w ściekach z zakładów wzbogacania rud, zakładówchemicznych. Związki żelaza stosuje się jako pigmenty, środki garbujące, katalizatory, środkikoagulujące, w galwanotechnice, metalurgii. Żelazo w wodach naturalnych- wodypowierzchniowe zawierają żelazo w setnych i dziesiętnych g Fe*m-3. Wody podziemne majągo więcej do 10 g Fe*m-3. Wody mineralne przeważnie koło 1g Fe*m-3, niekiedy ponad 10 gFe*m-3. W wodzie morskiej stężenie żelaza zmienia się w granicach o 0,01 do 0,2 g Fe*m-3.Obecność w wodzie jonów żelaza stwarza sprzyjające warunki do rozwoju bakteriiżelazowych, które mogą doprowadzić do zarastania przewodów wodociągowych. W wodachpowierzchniowych zwiększona zawartość jonów Fe+2może wpływać na wzrost zużycia tlenurozpuszczonego. Dojdzie do zakłócenia procesu samooczyszczania oraz do zwiększenia ilościzawiesin w wodzie na skutek wytrącania się wodorotlenku żelazowego, który powodujezmętnienie i brunatnienie wody, Żelazo pogorsza właściwości organoleptyczne wody.Stężenie żelaza w wodzie do picia i potrzeby gospodarcze nie może przekraczać 0,5g Fe*m-3ManganWystępuje zazwyczaj razem z żelazem. Przedostaje się do wód z gruntu, z korozji metali,resztek roślinnych, ze ścieków (przemysłowych), z przemysłu metalurgicznego,elektrotechnicznego, chemicznego. Zawartość manganu w wodach naturalnych zmienia się od0,1 do 0,3g Mn*m-3, rzadko przekracza 1g Mn*m-3. Stężenie tego pierwiastka w wodachpodziemnych są na ogół większe niż w powierzchniowych. Zakres stężeń manganu w wodachmineralnych jest od ilości śladowych do 0,3 g Mn*m-3. Mangan może przechodzić do wody zCD1.2…wyługowania obumarłych roślin zawierających zakumulowany mangan. Wody naturalnezanieczyszczone szczątkami organicznymi zawierają większe stężenia manganu do 10 gMn*m-3. W wodzie morskiej mangan występuje w ilościach 2-4g Mn*m-3. Obecnośćmanganu w wodzie może sprzyjać rozwojowi bakterii manganowych co zmienia posmak izapach wody, prowadzi do zatykania przewodów wodociągowych. MnO2 może powodowaćpowstanie brunatnych plam podczas prania bielizny, ciemnienie niektórych wyrobówprzemysłowych. Mangan ma znaczenie gospodarcze i przemysłowe. Zawartość związkówmanganu w wodzie do picia nie może przekraczać 0,005 g Mn*m-3. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • marucha.opx.pl