10 mieso, inż Transport
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->5/22/2014MIĘSOWykład nr. 10Ver. 11Źródłasurowców pochodzenia zwierzęcego:• zwierzęta rzeźne (bydło, owce, konie,świnie)• zwierzęta małe (nutrie, króliki, kozy)• dziczyzna (gruba, drobna, ptactwo)• ryby słodkowodne i morskie (kolejny wykład)• bezkręgowce morskie (kolejny wykład)215/22/2014Chów bydła do celów produkcyjnychBydło hoduje się w celu pozyskania mleka i mięsa (wołowiny). Typużytkowy określa zdolność hodowanej rasy do wyraźnegopreferowania produkcji mleka lub mięsa, albo też powiązania obukierunków produkcji.Mleczny typ użytkowy bydła cechuje mniejszy ciężar ciała, delikatnabudowa i słabsze umięśnienie. Krowy mają przy tym dobrzerozwinięte i na ogół prawidłowo ukształtowane wymiona.Mięsny typ użytkowy odznacza się bardzo dobrym umięśnieniem;zwierzęta cechuje szybki wzrost i wcześniejsze dojrzewanie. Krowymają słabo wykształcone wymiona.Mleczno-mięsny lub mięsno-mleczny typ użytkowy zależy od przewagiokreślonych cech. Bydło cechuje zharmonizowana budowa ciała,dobre umięśnienie najważniejszych partii i dość duży ciężar.3Zwierzęta stosunkowo szybko rosną i wcześnie dojrzewają.Chów bydła do celów produkcyjnych•Większość pogłowia bydła w Polsce zalicza się do ras odwukierunkowej użytkowości. Do typu mleczno-mięsnego należąrasy: nizinna czarno-biała, nizinna czerwono-biała, polska czerwona, isimentalska. W celu doskonalenia pogłowia krajowego w kierunkumlecznym importowane są rasy bydła nizinnego czarno-białego(holsztyńsko-fryzyjskie), nizinne czerwono-białe i duńskie czerwone.Hoduje się też niewielkie ilości bydła rasy jersey.•Rasy mięsne hodowane w Polsce to: charolaise, limusine,piemontese, hereford, angus, blonde d’aquitaine i belgijskie biało-błękitne. Stada ras typowo mięsnych są zazwyczaj nieliczne, anasienie buhajów tych ras stosuje się do krzyżowania w celu poprawyużytkowania bydła w kierunku mięsno-mlecznym. Źródłem produkcjiwołowiny w Polsce są głównie rasy bydła o dwukierunkowym4użytkowaniu mleczno-mięsnym.25/22/2014Chów bydła do celów produkcyjnychW zależności od zamierzeń utrzymania lub powiększania wielkościstada konieczna jest reprodukcja prosta lub rozszerzona. Przyreprodukcji prostej średni remont stada powinien wynosić około 20%rocznie. Zakres reprodukcji zależy od nasilenia chorób, wieku cieleniasię pierwiastek i długości okresu użytkowania. Z punktu widzeniawydajności życiowej należy starać się, aby pierwiastki cieliły się niepóźniej niż w wieku 24-30 m-cy. Wczesne pierwsze ocieleniaprowadzą wprawdzie do zmniejszenia wydajności w pierwszejlaktacji, ale jednocześnie zapewniają one wyższą wydajność życiowąkrów. Należy jednak pamiętać, że u młodszych pierwiastek częściejnotuje się przypadki ciężkich porodów. Kryte jałówki muszą być wbardzo dobrej kondycji i właściwie rozwinięte. Opóźnienie terminupierwszego cielenia o każde pół roku ponad 2 lata powoduje potrzebęzwiększania stanu młodzieży potrzebnej do remontu stada o 10-20%niezależnie od liczby lat użytkowania krów.5Chów bydła do celów produkcyjnychPrace hodowlane nad doskonaleniem bydłaPrzedmiotem prac hodowlanych w gospodarstwach mlecznychspecjalizujących się w chowie jest uzyskanie zwierząt, którychpotencjał genetyczny pozwoliłby na wysoką produkcję mlekaprzy dobrym wykorzystaniu pasz, a jednocześnie zapewniałdługowieczność i regularne cielenie się krów.Doskonalenie stada realizuje się przez odpowiedni dobór iselekcję, może być realizowane poprzez oceny możliwościprodukcyjnych zwierząt wybieranych do chowu, genetycznąpoprawę użytkowanej rasy i krzyżowanie uszlachetniające.Krzyżowanie bydła rasy nizinnej czarno-białej z rasą holsztyńsko-fryzyjską jest najszybszą drogą do zwiększenia wydajnościmlecznej przy założeniu, że żywienie i warunki utrzymaniakrzyżówek będą na wysokim poziomie.635/22/2014Rodzaje ubojuUbój to celowe pozbawienie życia zwierząt rzeźnych, wykonane wsposób humanitarny, z zachowaniem metod technologicznych iwymaganych warunków sanitarnych, w celu pozyskania mięsa,podrobów jadalnych i niejadalnych surowców rzeźnych.W zależności od miejsca dokonywania uboju rozróżnia się ubójprzemysłowy i domowy.Ubój przemysłowy odbywa się w zakładach spełniającychodpowiednie warunki sanitarno - techniczne.Może być to ubój stanowiskowy bądź ubój dokonywany naspecjalnych liniach ubojowych o zróżnicowanym stopniuzmechanizowania.Ubój domowy odbywa się w gospodarstwie domowym właścicielazwierzęcia. Otrzymane artykuły rzeźne, zbadane przez lekarzaweterynarii, można przeznaczyć na zaopatrzenie własne.7Ubój trzody chlewnejZasadnicze operacjetechnologiczne uboju trzodychlewnej są następujące:- oszałamianie,- kłucie i wykrwawianie,- oparzanie,- odszczecinianie,- skórowanie (nie zawsze jestprowadzone),- wytrzewianie,- podział na półtusze,- wyjecie sadła i nerek,- toaleta końcowa.Ubój bydłaZasadnicze operacjetechnologiczne uboju bydła sąnastępujące:- oszałamianie,- kłucie i wykrwawianie,- podrabianie skóry,- oddzielenie nóg,- skórowanie,- oddzielenie głowy,- wytrzewianie,- podział tuszy (na półtusze bądźćwierćtusze),- wyjęcie łoju i nerek,- toaleta końcowa.845/22/20149105
[ Pobierz całość w formacie PDF ]