10-Przyjecia, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie - STOSUNKI MIĘDZYNARODOWE, Semestr VI - Studia wschodnie, ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->PRZYJĘCIA - FORMA PRACYDYPLOMATYCZNEJ I BIZNESOWEJRola przyjęć w działalnościdyplomatycznej i biznesowejFormy przyjęćZaproszeniaWitanie gościŚniadanie. ObiadProf. UEK E. Molendowski1Rola przyjęć w działalnościdyplomatycznej i biznesowejPrzyjęcia charakteryzują sięnastępującymi właściwościami:zastawa stołowa jest bogatsza i liczniejsza;menu, czyli jakość i kolejność dań, jest obfitszei staranniej przygotowane; napoje sąodpowiednio dobrane;ubiór gospodarzy i gości jest uroczysty, coprzyczynia się do podniesienia nastroju;rozmowa ma charakter swobodny, różniący sięod rozmowy prowadzonej w urzędzie, nazebraniu dyskusyjnym itp.Prof. UEK E. Molendowski2Rola przyjęć w działalnościdyplomatycznej i biznesowejFunkcje przyjęć w działalnościdyplomatycznej i biznesowejnawiązanie i pogłębienie kontaktów zprzedstawicielami władz i różnych instytucjikraju przyjmującego, z dyplomatami,uzyskanie od nich opinii o aktualnych sprawachpolitycznych, ekonomicznych, kulturalnych,przedyskutowanie problemów z osobamireprezentującymi odmienne poglądy,zjednanie przyjaciół.Prof. UEK E. Molendowski3Rola przyjęć w działalnościdyplomatycznej i biznesowejUczestnictwo w przyjęciach jest przede wszystkimpracą, wykonywaniem obowiązków służbowych,wymaga zatem aktywnej postawy.Podczas przyjęć należy starać się poznać ważneosoby, przeprowadzić rozmowę na aktualne tematy,odświeżyć znajomość, umówić się na spotkanie.Dłuższe przebywanie wyłącznie we własnym gronielub w gronie osób zaprzyjaźnionych uniemożliwiawykorzystanie sposobności, jaką stwarza udział wróżnych formach przyjęć.Prof. UEK E. Molendowski4Formy przyjęćWymienić tu należy: śniadania, obiady, obiady bufetowe,koktajle, lampki wina, przyjęcia bufetowe, aperitify,kawy, herbatki.Wspomniane formy przyjęć można podzielić na dwiegrupy:odbywające się na siedząco(śniadania, obiady, obiadybufetowe, kawy, herbatki)odbywające się na stojąco(koktajle, przyjęcia bufetowe,lampki wina i aperitify).Przyjęcia mogą mieć charakter oficjalny i prywatny.5Prof. UEK E. Molendowski
[ Pobierz całość w formacie PDF ]