10.Szokujące wiadomości z Unii na temat skutków spożywania GMO, CAŁE MNÓSTWO TEKSTU
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Szokuj
ą
ce wiadomo
ś
ci z Unii na temat skutków spo
ż
ywania
GMO – rozpowszechniajcie t
ę
wiadomo
ść
!!!
Wleję w Wasze serca nieco optymizmu. Kiedy wydaje się, że ludzkość jest bezmyślna i
totalnie nieświadoma zagrożeń, jakie wiążą się z potajemnym zaprowadzaniem
faszystowskiego Nowego Porządku Świata i rządu światowego, kiedy ręce opadają, bo
wydaje się, że ludzie pozostają głusi na wszelkie ostrzeżenia, kiedy wydaje się, że nie ma już
ratunku, okazuje się, że nie jest z nami aż tak źle.
Nie mający za grosz sumienia, pociągający za sznurki światowej polityki psychopaci
obsadzili wszystkie strategiczne pozycje w polityce i gospodarce, a nawet nauce i nie cofną
się przed żadnym, najgorszym nawet bestialstwem, ale – ponieważ stanowią oni zaledwie 6%
populacji – muszą korzystać z pracy zwykłych urzędników. A ci psychopatami nie są.
Oznacza to, że mają oni zwyczajne, ludzkie sumienie, które nie pozwala im działać na szkodę
własnych rodzin, przyjaciół, sąsiadów, narodu czy całej ludzkości. Ci zwykli obywatele są
najsłabszym ogniwem w łańcuchu przestępczych knowań dążących do władzy bandytów.
Łańcuch jest tak mocny, jak jego najsłabsze ogniwo, dlatego ten łańcuch rwie się coraz
bardziej.
Z tego powodu do sieci przeciekają ściśle tajne plany (szczepienia na świńską grypę),
ujawniane są fałszerstwa pseudo-naukowców (szwindel klimatyczny) oraz liczne inne
nadużycia i przekręty. Trudno jest rządzić nieświadomymi masami, gdy te są o wszystkim
dokładnie poinformowane.
Komisja Europejska próbuje przeforsować obowiązek wprowadzania GMO w Unii, ponieważ
mimo straszenia pozywaniem opornych państw do Trybunału nie widać entuzjazmu dla tego
cudownego „postępu naukowego. Ale zamiast sukcesu zalicza koleją klęskę, tym razem
bardzo poważną.
Europejski Komisarz ds. Zdrowia i Spraw konsumenckich John Dalli przyznaje, że system
bezpieczeństwa żywności w UE musi się zmienić. Komisarz odpowiadał na pytania José
Bové, wiceprzewodniczącego Komisji ds. Rolnictwa Parlamentu Europejskiego. Bove
wezwał do „drakońskich reform EFSA
Profesor Andrés E. Carrasco, słynny argentyński embriolog z Uniwersytetu w Buenos Aires
zaprezentował szokujące wyniki dotyczące herbicydu Roundup, używanego w 70%
wszystkich upraw GMO, który powoduje deformacje twarzy i uszkodzenia systemu
nerwowego płodów ludzkich.
Minister Rolnictwa Walonii wezwał do reformy rolnictwa opartej na jakości.
Minister Środowiska Regionu Bruksela ogłosiła, że właśnie dzisiaj rząd regionalny stolicy
Unii Europejskiej także podjął decyzję, by być regionem wolnym od GMO.
Batalia przeciw GMO jest czymś więcej niż tylko sprawą technologii. Chodzi tu o różnorodne
i ekologiczne rolnictwo oraz rozwój obszarów wiejskich, praktykowane przez niezależnych
rolników, produkujących produkty wysokiej jakości, a nie o zorientowany na towary globalny
agro-biznes.
Poniżej szczegóły – prosimy o szerokie nagłośnienie!
Jadwiga Łopata, laureatka Nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel)
==========================
ICPPC – International Coalition to Protect the Polish Countryside,
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi
34-146 Stryszów 156, Poland tel./fax +48 33 8797114 biuro@icppc.pl www.icppc.pl
www.gmo.icppc.pl www.eko-cel.pl
Przeczytaj – „Zmieniając kurs na życie. Lokalne rozwiązania globalnych
problemów, autor: Julian Rose www.renesans21.pl
Uczestnicy konferencji usłyszeli szokujące dowody, że jeden z najważniejszych herbicydów
powoduje deformacje płodów ludzkich,
Grupa Carrefour Group jest wśród głównych sieci handlowych, które obiecują utrzymać
handel wolny od GMO,
Ministrowie deklarują Brukselę jako region wolny od GMO.
Brussels, 16/09/2010 – John Dalli, Europejski Komisarz ds. Zdrowia i Spraw Konsumenckich
wysłuchał ostrej krytyki od uczestników konferencji „Regiony Wolne od GMO w Brukseli
w dniu 16 września 2010 r. Dalli szczegółowo wyjaśnił propozycję Komisji, dotyczącą
przekazania krajom członkowskim prawa do zakazu uprawy roślin genetycznie
modyfikowanych, jednak przyznał delegatom, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności powinien być zreformowany (EFSA).
Komisarz odpowiadał na pytania José Bové, słynnego znanego rolnika i
wiceprzewodniczącego Komisji ds. Rolnictwa Parlamentu Europejskiego. Bove wezwał do
„drakońskich reform EFSA. Jeden z delegatów nazwał EFSA „farsą drzwi obrotowych i
kontroli przez korporacje. Dalli odpowiedział, że jako nie-naukowiec nie jest w stanie ocenić
jakości pracy EFSA, ale przyznał, że była krytyka Urzędu w wielu dziedzinach i zaprosił
Bové i inne organizacje pozarządowe do uczestniczenia w procesie reform. Dodał, że ostatnie
przypadki zanieczyszczenia modyfikowanymi genetycznie ziemniakami ‘Amadea’ firmy
BASF w Szwecji umocniły jego przekonanie, że należy wzmocnić monitoring GMO w całym
procesie produkcji.
Bové podsumował uczucia delegatów: „Nikt nie może nas zmusić do konsumpcji GMO lub
niszczyć naszego rolnictwa dla GMO. To jest wybór polityczny, dla którego dzisiaj tu
jesteśmy.
Benoit Lutgen, Minister Rolnictwa Walonii wezwał do reformy rolnictwa opartej na jakości:
„Jest to jeden z powodów, dla którego Walonia jest członkiem sieci regionów wolnych od
GMO.
Evelyn Huytebroeck, Minister Środowiska Regionu Bruksela ogłosiła, że właśnie dzisiaj rząd
regionalny stolicy Unii Europejskiej także podjął decyzję, by być regionem wolnym od GMO.
Konferencja, która odbywa się w budynku Parlamentu Europejskiego, zgromadziła 300
przedstawicieli regionów wolnych od GMO, inicjatyw obywatelskich, rolników, organizacji
ekologicznych i konsumenckich z wszystkich państw członkowskich oraz członków
Parlamentu Europejskiego. Liczba wszystkich regionów wolnych od GMO oraz gmin w UE
przekroczyła 4 000 wraz z najnowszym członkiem – Brukselą, stolicą Unii Europejskiej.
Komentując propozycję Komisarza Dalli, by oddać decyzje o dopuszczaniu upraw roślin
modyfikowanych genetycznie państwom członkowskim, w imieniu organizatorów
konferencji wypowiedział się Benedikt Haerlin: „Doceniamy fakt, że w końcu wydaje się, że
Komisja akceptuje, że nie można zmusić do GMO obywateli i rolników europejskich. Jednak,
panu Dalli nie udało się odnieść do poważnych spraw, jak zdrowie i zagrożenia
środowiskowe, które muszą być uregulowane na poziomie Wspólnoty.
Profesor Andrés E. Carrasco, słynny argentyński embriolog z Uniwersytetu w Buenos Aires
zaprezentował szokujące wyniki dotyczące herbicydu Roundup, używanego w 70%
wszystkich upraw GMO, który powoduje deformacje twarzy i uszkodzenia systemu
nerwowego płodów ludzkich. Z powodu publikacji badań w sierpniowym wydaniu pisma
„Chemical Research in Toxicology (Badania chemiczne w toksykologii) prof. Carrasco
został fizycznie zaatakowany przed prezentacją swoich prac w Ameryce Południowej.
Haerlin dodał „Batalia przeciw GMO jest czymś więcej niż tylko sprawą technologii. Chodzi
tu o różnorodne i ekologiczne rolnictwo oraz rozwój obszarów wiejskich, praktykowane przez
niezależnych rolników, produkujących produkty wysokiej jakości, a nie o zorientowany na
towary globalny agro-biznes. Jest to punkt zwrotny dla następnej reformy Wspólnej Polityki
Rolnej.
To podejście zostało poparte przez przedstawicieli największych firm produkujących i
sprzedających żywność, włącznie z Grupą Carrefour i EDEKA Nord. Przyrzekli oni utrzymać
swoją politykę bez GMO, w stosunku do produktów, które muszą być znakowane zgodnie z
aktualnym prawem UE. Delegaci powtórzyli swoje dawne żądania obowiązkowego
znakowania produktów od zwierząt żywionych paszami GMO. Dobrowolne systemy
znakowania produktów wolnych od GMO: mięsa, mleka i jaj istotnie zwiększyły ich udział na
rynku i pokazały potrzebę konsumentów do zagwarantowania przejrzystości i swobody
wyboru.
Uczestnicy konferencji ostrzegli Radę Europy i Parlament Europejski przed targowaniem się
zdrowiem i bezpieczeństwem środowiskowym w związku z krajowymi zakazami uprawy
roślin modyfikowanych genetycznie, które są faktem. Zamiast tego powinno być
wprowadzone moratorium na dopuszczenia GMO na poziomie UE, do czasu aż Komisja
rozstrzygnie problemy oceny ryzyka, prawa o ścisłej czystości nasion aż do rozważenia
społeczno-ekonomicznych skutków dla rolników i producentów żywności.
za:
[ Pobierz całość w formacie PDF ]