10 zmian w jadłospisie przy podwyższonym cholesterolu, Coś dla zdrowia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Pieczenie i gotowanie zamiast smażeniaJeżeli mamy podwyższony poziom cholesterolu należy unikać smażenia produktów, szczególnie na male i smalcu. Dobrym pomysłem jest zakup patelni teflonowej, sitka do gotowania na parze lub żaroodpornego naczynia do pieczenia. Dzięki tym urzšdzeniom możemy przygotowywać potrawy bez dodatkowego tłuszczu, a zatem nie dostarczamy organizmowi dodatkowych iloci nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.Pożegnanie z masłem na kanapkachZamiast smarować pieczywo grubš warstwš masła, można użyć chudego serka twarogowego, dzięki czemu zaoszczędzimy organizmowi ok. 25g cholesterolu przy spożyciu każdej kanapki.Ser twarogowy zamiast żółtegoJeżeli na kanapkę zamiast 2 plasterków tłustego sera żółtego położymy 2 plastry chudego twarogu zmniejszymy o 2 razy zawartoć nasyconych kwasów tłuszczowych i aż 15 razy zawartoć cholesterolu w posiłku.Do kanapek warzywa zamiast majonezuŁyżka majonezu to 5 mg cholesterolu. Zamiast grubej warstwy majonezu na kanapki lepiej kłać plasterki wieżych warzyw.Jogurt zamiast mietanyDo zup, sosów i sałatek należy stosować jogurt naturalny zamiast mietany. Odtłuszczony jogurt naturalny nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a 100g mietany 18% to aż 55 mg cholesterolu.Pieczywo pełnoziarniste zamiast białegoDieta przy podwyższonym poziomie cholesterolu powinna być bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. O wiele więcej znajduję się ich w pieczywie pełnoziarnistym. Kajzerki warto więc zamienić na grahamki i chleb pełnoziarnisty z ziarnami. W ten sposób dostarczymy organizmowi dużych iloci błonnika, jak również potasu, magnezu, witaminy E i innych potrzebnych w walce z cholesterolem substancji.Owoce zamiast słodyczySłodycze to często ródło dużych iloci nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów trans. Warto więc zrezygnować z nich na rzecz słodkich owoców.Zobacz też: Kwas omega 3Warzywa do każdego posiłkuKawałki warzyw i surówki powinny być częciš każdego posiłku i zajmować nawet 50% objętoci talerza.Mleko: 0,5% zamiast 3,2%Przez tę modyfikację na szklance mleka zaoszczędzimy 25 mg cholesterolu.Drób zamiast wieprzowinyPier kurczaka ma aż 60 razy mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż taka sama porcja karkówki.Polecamy: OwoceAutor: Małgorzata Krukowska dietetyk, www.mkrukowska.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]