100-sposobow-na-zwiekszenie-odpornosci.-seriaporad.pl cała książka, ebooki-ksiazki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
100 sposobów
na zwiększenie odporności.
Seriaporad.pl
Autor: Theresa Cheung
Tłumaczenie: Joanna Krzemień-Rusche
ISBN: 978-83-246-2335-8
Tytuł oryginału:
100 Ways to Boots
Your Immune System (Collins GEM)
Format: 115
×
170, stron: 104
CENNIK I INFORMACJE:
Zdrowy poradnik. Bawi, uczy, zaskakuje
• Podnoszenie odpornoœci poprzez zmianę trybu życia
• Wprowadzanie do planu dnia prostych ćwiczeń
• Domowe metody na szybkie pozbycie się stresu
• Diety bogate w przeciwutleniacze, żelazo i witaminy
Żyj długo, zdrowo i szczęœliwie
• Rozpoznawanie i zwalczanie wroga — bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty.
• Szkodliwe nawyki, przyczyniające się do osłabienia odpornoœci.
• Zasady odżywiania się, które wzmocnią Twój system immunologiczny.
• Zaprzyjaźnienie się z setką wzmacniaczy układu odpornoœciowego.
Zmęczenie, częste przeziębienia, nawracające infekcje, pojawiające się alergie,
wahania nastroju i przedwczesne starzenie - to wszystko skutki przeciążenia organizmu
i osłabienia Twojego systemu odpornoœciowego. Jeœli chcesz dłużej cieszyć się
zdrowiem, ustrzec się groźnych chorób i odzyskać witalnoœć bez uciekania się
do sztucznych chemicznych wzmacniaczy, ten nietuzinkowy poradnik podpowie Ci,
jak tego dokonać — i to od zaraz. A jeœli mimo wszystko jakiejœ złoœliwej chorobie uda
się przedrzeć do Twojego organizmu, dowiesz się, jak błyskawicznie ją zwalczyć.
Jesteœ ciekawy œwiata, chcesz wiedzieć więcej i wciąż się czegoœ uczyć, a nie masz
czasu na czytanie opasłych poradników? Seriaporad.pl to niezwykłe książeczki,
które szybko, sensownie i bez owijania w bawełnę wprowadzą każdego w interesujący
go temat. Koniecznie sprawdź też pozostałe tytuły!
CZYTELNIA:
SpiS Treści
Wprowadzenie. Twoja niewidzialna armia
4
część i
Zrozumieć układ odpornościowy
5
Czym jest układ odpornościowy?
5
Z czego składa się układ odpornościowy?
5
Jak działa nasz układ odpornościowy?
6
Nasi nieproszeni goście — patogeny
7
Objawy infekcji
8
Przeziębienie
9
Grypa
9
Grypa czy przeziębienie?
10
Słowo o ptasiej grypie
11
Zaburzenia autoimmunologiczne
11
Alergie
12
Zwiększanie odporności
13
Szczepienia
14
Szczepionka przeciw grypie
14
Wrogowie odporności
15
Czy coś się dzieje z Twoim układem odpornościowym?
17
Jak wzmocnić odporność za pomocą
odpowiedniego sposobu odżywiania i trybu życia
18
część ii
100 wzmacniaczy układu odpornościowego
19
Podnoszenie odporności poprzez właściwe odżywianie
19
Podnoszenie odporności poprzez zmianę trybu życia
43
Podnoszenie odporności poprzez korzystanie z suplementów diety
76
Wzmocnij odporność duchem walki
86
część iii Zwalczanie infekcji
93
Chwila próby dla układu odpornościowego
93
Domowe sposoby leczenia przeziębienia i grypy
94
Przyjmuj probiotyki
98
Nie lataj samolotem, jeśli nie musisz
99
Zadbaj o siebie
99
19
cZęść ii
100 WZmacniacZy układu
odpornościoWego
podnoSZenie odporności
poprZeZ WłaściWe odżyWianie
1. dieta śródziemnomorska
Jeść zdrowo to dostarczać swojemu organizmowi wszystkie
potrzebne mu składniki odżywcze w ramach zdrowej, dobrze
zbilansowanej diety.
Każda część układu odpornościowego potrzebuje składników odżywczych,
są one również potrzebne do odnowy, naprawy i obrony przed infekcjami
i chorobami. Dlatego odporność zależy od jakości naszej diety i jej właściwe-
go zrównoważenia zapewniającego odpowiedni poziom witamin, minerałów
i błonnika.
Jaka dieta jest zdrowa i dobrze zbilansowana? Badania wskazują, że tzw. „dieta
śródziemnomorska” może chronić przed otyłością, chorobami serca, osteoporozą,
rakiem i cukrzycą.
Dieta śródziemnomorska bogata jest w owoce, warzywa i produkty z pełnego
przemiału, zawiera też odpowiednie ilości tłustych ryb, nasion, orzechów, ro-
ślin strączkowych, nabiału, chudego mięsa lub jego substytutów. Ograniczony
jest udział tłuszczów nasyconych, soli i cukru — i nie ma tu miejsca na wysoko
przetworzone artykuły żywnościowe. Podstawowym źródłem tłuszczu w diecie
śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek, stanowiąca doskonałe źródło jednona-
syconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Zawiera też witaminy oraz przeciwutleniacze pomagające zwalczać raka i obniżyć
ryzyko powstania chorób zwyrodnieniowych.
Krótko mówiąc, badania naukowe wskazują na to, że dieta śródziemnomorska
obejmująca całe mnóstwo świeżych i zdrowych produktów — włączając oka-
zjonalną lampkę czerwonego wina zawierającego przeciwutleniacze — stanowi
wzorzec zdrowej diety podnoszącej odporność.
100 SPOSOBÓW
NA ZWIĘKSZENIE ODPORNOŚCI
20
2. Tęcza na talerzu
Korzyści dla organizmu wynikające ze spożywania warzyw
i owoców nie mają sobie równych. Eksperci do spraw żywienia
radzą zjadać od pięciu do dziewięciu porcji warzyw i owoców
dziennie. Jednym ze sposobów na zmaksymalizowanie różnorodności
witamin, minerałów i przeciwutleniaczy potrzebnych do wzmocnienia
odporności jest zadbanie, aby przy każdym posiłku na naszym talerzu znalazły się
owoce i warzywa w dwóch różnych kolorach.
Każda grupa kolorystyczna warzyw i owoców zawiera jedyne w swoim rodzaju
składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Zwrot „tęcza na talerzu” to prosty sposób
na zapamiętanie, aby na naszym stole gościły owoce i warzywa w tak różnych ko-
lorach, jak to tylko możliwe, co pozwoli nam zmaksymalizować zakres składników
odżywczych pobieranych z pożywienia.
Czerwone:
pomidory, wiśnie, papryka i rzodkiewki zawierają składniki, które mogą
pomóc obniżyć ryzyko raka prostaty, obniżyć ciśnienie krwi, spowolnić wzrost guza,
obniżyć poziom cholesterolu, pozbyć się wolnych rodników i wzmocnić tkankę sta-
wów w przypadkach artretyzmu.
Żółte i
pomarańczowe:
marchew, dynia, kabaczek, pomarańcze, papaje oraz inne
żółte i pomarańczowe owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze mogące
zmniejszyć starcze zwyrodnienie plamki żółtej oraz ryzyko raka prostaty, obniżyć
poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, wspomagać tworzenie kolagenu oraz sprzyjać
zdrowym stawom, zwalczać szkodliwe wolne rodniki i wraz z magnezem oraz wap-
niem budować zdrowe kości.
Białe:
pieczarki, kapusta pekińska, kalaior i patisony zawierają składniki odżywcze,
które mogą aktywować naturalne komórki cytotoksyczne oraz limfocyty B i T, obni-
żyć ryzyko raka okrężnicy, piersi i prostaty oraz zrównoważyć poziom hormonów,
obniżając tym samym ryzyko chorób nowotworowych na tle hormonalnym.
Zielone:
jarmuż, szpinak, kapusta, kiełki lucerny, liście gorczycy — wszystkie te
warzywa zawierają składniki, które mogą zmniejszyć ryzyko raka, obniżyć ciśnie-
nie krwi i poziom cholesterolu, pobudzić trawienie, poprawić stan siatkówki oka
oraz wzrok, zwalczać szkodliwe wolne rodniki i wzmocnić działanie układu od-
pornościowego.
Fioletowe i
granatowe
: czarne jagody, granaty, ciemne winogrona, czarny bez,
bakłażany i śliwki zawierają składniki pobudzające trawienie, które mają działanie
antyrakotwórcze w przewodzie pokarmowym.
21
3. Sok z cytryny
Rozpoczynanie dnia od szklanki soku cytrynowego rozcień-
czonego iltrowaną wodą to znakomity sposób na ożywienie
trawienia i jednocześnie wzmocnienie odporności organizmu.
Cytryny zawierają biolawonoidy, grupę składników wzmacniających odpor-
ność poprzez ochronę komórek przed substancjami zanieczyszczającymi środowi-
sko. Na powierzchni membrany każdej z komórek znajdują się mikroskopijne „miej-
sca parkingowe”, swoiste receptory. Zanieczyszczenia, toksyny lub zarazki mogą
tam „zaparkować” i stopniowo przegryźć się przez membranę komórki, ale kiedy
biolawonoidy zajmą te miejsca wcześniej, toksyny nie będą miały jak „zaparkować”.
Biolawonoidy mają też wpływ na cholesterol, ograniczając jego zdolność do two-
rzenia blaszki miażdżycowej w tętnicach, oraz zmniejszają tworzenie mikroskopij-
nych zakrzepów w tętnicach mogących prowadzić do zawałów i udarów. Badania
wskazują, że ludzie spożywający dużo biolawonoidów rzadziej zapadają na choro-
by sercowo-naczyniowe.
Sok z cytryny to również doskonały sposób na przywrócenie kwasowo-za-
sadowej równowagi organizmu. Rozpoczynanie każdego dnia od wypicia na
czczo świeżo wyciśniętego soku z cytryny albo dodawanie go do herbaty, sosu
do sałatek (zamiast octu) czy podczas pieczenia i gotowania pomaga organi-
zmowi w zachowaniu wewnętrznej równowagi przy pH sprzyjającemu przy-
jaznym bakteriom, a nie wirusom i bakteriom chorobotwórczym rozwijającym
się w bardziej kwaśnym środowisku. Używanie octu winnego z jabłek to inny
świetny sposób na zwiększenie alkaliczności organizmu, ale smak cytryny jest
znacznie przyjemniejszy!
NApój ZE świEŻEgo Soku Z CytRyNy
Aby uzyskać świeży sok cytrynowy, należy do dużej szklanki wycisnąć sok z jednej cytryny, dodać
300 ml czystej, przeiltrowanej, letniej wody i dodać jedną łyżeczkę syropu klonowego do smaku.
Wymieszać i wypić natychmiast. Pamiętaj, optymalny czas na wypicie soku cytrynowego to około
piętnastu minut przed śniadaniem, na czczo.
4. alkalizuj, alkalizuj, alkalizuj
Układ immunologiczny jest najsilniejszy w środowisku alkalicznym. Wiele
bakterii i wirusów uwielbia środowisko kwaśne, ale nie umie przetrwać
w zdrowym, zasadowym otoczeniu. Jeśli czujesz się wyczerpany, jedzenie
zielonych warzyw i picie dużych ilości wody podniesie alkaliczność, a za
nią odporność.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]