1000kcal, dieta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Dieta 1000 kcalZałożenia:Dieta jest najbardziej znana i najbardziej polecana jako skuteczny sposób odchudzania. Na poczštku zanim na dobre zacznieszstosować dietę najpierw przez tydzień zapisuj wszystko co zjadasz, każdy posiłek i przekšskę. W diecie tej zaleca sięzmniejszenie iloci produktów zawierajšcych tzw. "puste kalorie" i "bomb kalorycznych", czyli duże iloci tłuszczu, słodycze,tłuste mięsa, wędliny i sery (szczególnie żółte), piwo, alkohol. Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozoryobfitoci. Wyłšcz ostre przyprawy, pobudzajš apetyt. Jedz na małych talerzykach, oszukasz wzrok. Po każdym kęsie odkładajkanapkę na talerzyk. Sięgnij po niš gdy będziesz mieć puste usta. Wypij szklankę wody przed posiłkiem. Jedz powoli idokładnie przeżuwaj. Nie zjadaj czego tylko dlatego, że mogłoby się zmarnować. Usuwaj skórkę z drobiu. mietanę zastępujkefirem lub jogurtem.W przybliżeniu tak powinien wyglšdać "rozpis" kaloryczny posiłków:I niadanie - 250 kcal,II niadanie - 100 kcal,Obiad - 350 kcal,Podwieczorek - 100 kcal,Kolacja - 200 kcalPrzykład:I niadanie - 250 kcal:Do wyboru1. Bułeczkę pełnoziarnistš posmarować łyżeczkš masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynkioraz kilkoma plasterkami ogórka.2. 3 dag płatków czekoladowych zalać połowš opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę.3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczkš mietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone półpomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczkš margaryny, obłożyć liciem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczkšserka topionego. Zjeć z kiwi i marchewkš lub pomidorem, paprykš.5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczkš masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę.6. Jajko roztrzepać z łyżkš wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solš i pieprzem.Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeć z kromkš chleba z pełnego przemiału.7. Małš bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczkš masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.II niadanie i Podwieczorek - 100 kcal:Do wyboru1. Kromka chleba z masłem i pomidorem.2. Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem.3. Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka.4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem.5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem.6. Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.7. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem.8. 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej.9. 4 cienkie plasterki mortadeli.10. Plasterek szynki gotowanej.11. 6 plasterków polędwicy drobiowej.12. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek.13. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.14. Szklanka malanki z kromkš chrupkiego pieczywa.15. Mały banan.16. Grejpfrut.17. 2 brzoskwinie.18. 2 jabłka.19. 2 delicje.20. 5 kostek czekolady.21. 3 kulki lodów owocowych.Obiad - 350 kcal:Do wyboru1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małš zielonš lub żółtš cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżceoleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solš, pieprzem i przyprawš chińskš. Posypać tymiankiem,zjeć z kromkš chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy.Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeć z 1 ziemniakiem.3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkęchudej mietany. Doprawić ziołami, solš i pieprzem.4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżkš twarożku, solš i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczycić 2 strški papryki,obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatkš z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.6. Szklankę kaszy gryczanej zjeć z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę malanki lub kefiru.7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatš polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flšdry,pstršga lub soli usmażyć na male lub margarynie.Kolacja - 200 kcal:Do wyboru1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwanego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego.2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margarynš i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek ipomidora.4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatkš z papryki, cebuli i pomidora.5. Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa7. Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 licie kapustypekińskiej)W diecie 1000 kalorii eliminujemy z jadłospisu: słodycze, potrawy smażone, zupy zabielane mškš i mietanš, sosy, mięsawieprzowe, wysokocukrowe owoce w tym pomarańcze i winogrona, a także kukurydzę, białe pieczywo, makarony, oraz dodatkitakie jak majonez, napoje z kartonów i plastikowych butelek.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]